De race om aan verveling te ontsnappen (Claude Cannizo – fb, 25 maart 2020)

In zijn onderricht spreekt Zenmeester Kodo Sawaki over ‘de race om aan verveling te ontsnappen’.
Op dit moment horen we vaak om ons heen dat het moeilijkste voor mensen is om niets te doen. In wat we nu “normaal” kunnen noemen, d.w.z. vóór de quarantaine, klaagden mensen dat ze het zo druk hadden dat ze geen tijd hadden!
Maar waarom hadden ze geen tijd, waarom hadden ze het zo druk? Waarom stoppen mensen niet met bezig te zijn? Kodo zegt ons: “Dat is om aan de verveling te ontsnappen!”

Wat gebeurt er binnen onze vier muren? We vervelen ons inderdaad … En voor velen onder ons boezemt dit angst in!
Natuurlijk is het voor sommigen, die in tegenstelling tot stadsbewoners op het platteland wonen, een beetje eenvoudiger of minder moeilijk, die kunnen het gazon maaien, de tuin verzorgen, de auto wassen, sleutelen aan dingen, de voorjaarsschoonmaak doen en zo verder.
Maar wat als dit allemaal gebeurd is?! … Hoe te ontsnappen aan de verveling?
Kodo vertelt ons ook: “Het zijn hun illusies die mensen bezig houden, en daarom stoppen ze niet met bezig te zijn!” Niet weten hoe tevreden te zijn met de eenvoud, stort mensen in de verveling en om daarvoor te vluchten, krijgen ze het druk en hebben enorme haast (zoals het konijn in Alice in Wonderland), maar de ons gegeven tijd zal altijd onvoldoende zijn om al onze illusies, verlangens, te overwinnen.

Iemand die zazen beoefent, heeft tijd. Als je zazen beoefent, heeft niemand ter wereld meer tijd dan jij. (Omdat hij/zij die neemt.)
Zazen beoefenen, is je eigen leven leiden in harmonie met de realiteit van het moment, altijd met een nieuwe geest, zonder zich gek te laten maken door tijd en illusies.
Laten we profiteren van dit moment van quarantaine door het het onze te maken en onszelf de vraag te stellen zoals Kodo Sawaki hem stelde:
“Waar wil je precies heen? Wie zoek je? … Zie je niet dat dit over jou gaat !?”

Claude É Mon Cannizzo